tiistai 15. helmikuuta 2011

Uppomunat

Saapa nähdä palaisinko ihan oikein bloggariksi, vai jääkö tämä palaamisen yrittäminen nyt yhteen rykäisyyn. Mitään en lupaa, mutta pari reseptiä tulee kuitenkin tulille nyt.


Uppomunia. En oo ikinä ennen edes syönyt sellaisia, mutta päätin että niiden on oltava hyviä, joten kokeilin moisen tekemistä.

Sanovat, että tähän tarvitsisi mahdollisimman tuoreita munia, mutta omani olivat kaikkea muuta kuin sitä. Munan valmistus tapahtuu siis seuraavalla tavalla:
Laitetaan kattilallinen vettä kiehumaan. Sanovat, että siihen pitäisi kaataa loraus etikkaa, jotta muna hyytyisi paremmin kasaan. Ei ollut etikkaa, ja myöhemmällä yrityksellä lorautin valkoviinietikkaa enkä huomannut minkäänlaista eroa.
Muna rikotaan omaan kuppiinsa, esim desimittaan taikka pieneen kahvikuppiin. Kun vesi kiehuu "hymyillen", eli pohjasta nousee pieniä kuplia mutta keitos ei porise, on aika lisätä munat. Veteen pyöräytetään vispilällä vauhdikas vesikierre, jonka keskelle muna hellästi tiputetaan. Toiset tiputtaa pyörteen mukaan, en kyllä näissäkään taktiikoissa todennut huomattavaa eroa.
Kun muna on vedessä, laitetaan ajastimeen 3 minuuttia. Muna kasaantuu itsekseen vedessä, ja jos ei kasaannu, voi sitä vähän avittaa reikäkauhalla. Voi myös antaa munan vaan olla rauhassa. Minuutin  jälkeen voi tsekkaa ettei muna jää kattilan pohjaan kiinni, mutta en ole sitä ainakaan itse vielä saanut jäämäänkään.
Kun kolme minuuttia alkaa olla kulunut, muna rupeaa pyrkimään pinnalle, mikä tarkoittaa että valkuainen rupee olemaan hyytynyt. Jos tykkää löysästä keltsusta, nyt on aika ottaa muna reikäkauhalla ulos vedestä, ja laittaa vaikkapa talouspaperille vähän kuivamaan. Jos tykkää vähän kiinteämmästä, voi antaa olla vaikka neljä minuuttia. Keltuaisen kohtaa voi vähän tökätä sormella, kyllä siitä näkee onko keltsu vielä ihan juoksevaa vai ei.


Kuvassa on noin neljän minuutin keltsu. Kun muna on valmis, se heitetään tietty paahtoleivän päälle, ja jos haluaa klassisen egg benedictin, laittaa alle vähän kinkkua ja päälle hollandise-kastiketta. Pääasia että muistaa laittaa munalle vähän mustapippuria. Jotkut ovat ehdottomia siitä, että pipurin tulee olla valkopippuria, itse en ole vielä kantaani muodostanut.

Ei kommentteja: