keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Salamipasta

Kuva on ehkä vähän rähmäistä pokkarilaatua, mutta ruoka, ai veljet, se se vasta oli hyvää. Resepti on Jamie Oliverin Alastoman kokin onnenpäivät -kirjasta (mulle tuli lievä Jamie-innostus tässä, mikä käy varmasti selville seuraavasta parista reseptistä), ja kuten Jamie itsekin toteaa, salamipasta sinänsä on aika tuhti safka, mutta tuo fenkoli keventää sitä kivasti. En ollut ikinä ennen käyttänyt fenkolia mihinkään, ja myönnettäkööt että sen leikkaaminenkin aiheutti vähän päänvaivaa kun en tahtonut tajuta että mitenpäin sen saa suikaloitua järkevästi. Fenkolin makukin oli jotenkin yllättävä, tuntui aniksen ja sipulin sekoitukselta. Mutta ehdottoman olennainen osa tätä safkaa se fenkoli oli, ja lopputulos oli aivan ässäkamaa.
Yleensä kun resepteissä annetaan se annosten määrä, se täytyy tuplata, koska ne annokset on aina jotain kurmee-ravintoloiden teelusikallisia, mutta tästä reseptistä tulee oikeesti riittävän kokoisia annoksia se määrä mitä luvataankin. Erehdyin siis itse tekemään ohjeen tuplana, ja sit tätä pitikin syödä päiväkausia.

Eli salamipastaa neljälle

Extra virgin -oliiviöljyä
150 g salamia viipaloituna (italialaisia ja mausteisia, sanoo Jamie)
2 valkosipulinkynttä ohuina viipaleina
1 tl fenkolinsiemeniä
1 fenkoli ohuina viipaleina (laitoin tupla-annokseen yhden, mutta jos tekee yhden annoksen niin tuskin puolikasta fenkolia kannattaa lojumaankaan jättää)
800 g luumutomaatteja tölkissä (ei meilläpäin kaupoissa mitään luumutomaatteja ole, tavallisia tomaatteja kylläkin)
1 kuivattu chilipaprika murskattuna (eli chilimaustetta käytin minä)
merisuolaa, mustapippuria (vastarouhittuna)
450 g spagettia tai linguinea
2 kourallista leivänmuruja (siis esim kuivunutta tai paahdettua leipää, korppujauho ei oikeen tähän skulaa)
rosmariinin oksa

Paistokasarin pohjalle lurautetaan kaksi lorausta öljyä. Salamit ja valkosipulit nakataan perään. Fenkolinsiemeniä murskataan vähän morttelissa tahi veitsellä, ja heitetään pannulle. Minuutin verran paistellaan miedolla lämmöllä, rasva sulaa salamista ja salami vähän rapsakoituu.Fenkoliviipaleet sekaan ja vähän sekoitellaan. Kansi päälle, ja lämpöä pienemmälle. Viiden minuutin päästä perään laitetaan tomaatit liemineen ja chili. Kastike hautuu 25 minuuttia hiljaisella lämmöllä, ja sakeutuu vähän.

Sillä välin keitellään pasta paketin ohjeen mukaan, ja tehdään rapeat leivänmurut, eli pagritatat. Hyvin olennainen osa ruokaa, sanoisin. Jos on tarkoitus syödä osa safkasta myöhemmin, niin pagritatat kannattaa tehdä aina just ennen syömistä. Pastakaan ei jääkaapissa seisoessa paremmaksi muutu, mutta rapeista leivänmuruista tulee kyllä raivostuttavaa vettynyttä mössöä jos sen jättää seuraavaan päivään lojumaan. Mutta takaisin ohjeeseen: Leivänmuruja paistetaan 4-5 minuuttia rosmariinin oksalla maustetussa (ei välttämätön) oliiviöljyssä, kunnes ovat rapeita.

Kun spagetti on kypsää, se valutetaan, ja sekoitetaan kastikkeeseen. Päälle silputaan vielä fenkolista ne pienet tillin näköiset töyhdöt ja kipataan lämpimät leivänmurut.

Ei kommentteja: