keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Paistettua lohta punajuuren kanssa

 

Jos tekee kalan kaveriksi näitä punajuuria, niiden valmistus kannattaa aloittaa ensin keittämällä punajuuret. Lopun höystämisen voi tehdä sitten samalla kun kala kypsyy. Punajuurilisukkeeseen tarvitset:
3-4 pientä punajuurta per syöjä
tuoreita meiraminlehtiä silputtuna (laitoin basilikaa kun ei ollut meiramia kaupoissa)
rucolaa
oliiviöljyä
balsamiviinietikkaa
suolaa ja pippuria

Punajuuret keitetään, siinä menee noin 45 minuuttia riippuen punajuurien koosta, vuodenajasta ja kuun asennosta. Punajuuret kuoritaan ja leikataan siivuiksi. Maustetaan meirami- taikka basilikasilpulla, oliiviöljyllä, balsamiviinietikalla, suolalla ja pippurilla. Rucolan voi sekoittaa mukaan tai nostella sitä lautaselle punajuurien päälle.

Kastikkeeksi Jamie kehoittaisi sekoittamaan 2 rkl ranskankermaa, 2 rkl piparjuuritahnaa ja 1 sitruunan mehun, mutta ei löytynyt kaupasta piparjuuritahnaa, ehkä pyörin väärällä osastolla.

Sen sijaan tein kastikkeeksi yllättäen taas Jamie-ohjeella sitruuna-ranskankermakastiketta. En osaa päättää oliko se hyvää vai ei. Tavallaan pahaa, mutta kuitenkin siihen tuli himo. 

Kastike tehdään siis seuraavista aineista:
1 iso halkaistu sitruuna (meikä oikas ja käytin vaan sitruunamehua)
3 rkl oliiviöljyä
3 rkl ranskankermaa tai majoneesia
2 kukkuraista tl dijonsinappia
merisuolaa, vastarouhittua mustapippuria ja soijaa
Sitruunan leikkuupintaa paahdetaan parilalla tai paistinpannulla noin 5 minuuttia, ja puristetaan mehu kulhoon. Lisätään loput aineet, sekoitetaan ja maustetaan suolalla, pippurilla ja soijalla.
Lohiosuutta varten hankin kokonaisen kirjolohen, koska tykkään fileroida ja jemmata loput kalasta pakkaseen. Keittelin päästä ja ruodoista kalaliemenkin pakkaseen oottelemaan, voin sitten joku toinen kerta tehdä lopusta kalasta keiton.

Tähän ohjeeseen tarvitset siis noin 225 g viipaleet nahallista ja ruodotonta lohifilettä per syöjä.
Lisäksi tarvitaan suolaa ja vastarouhittua mustapippuria.


Kala valmistetaan siis näin:
Lohiviipaleiden nahkaan tehdään viiltoja, jotta kala kypsyisi tasaisesti. Lohet laitetaan pannuun nahkapuoli alaspäin, ja painetaan vähän lastalla jottei fisut nouse kippuralle. Minuutin verran paistetaan. Omani jäi ehkä vielä vähän turhan vaaleiksi, vielä rapsakampi pinta ois ollut jees. Minuutin jälkeen viipaleet käännetään, ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Sitten seuraa joko-tai-osuus:
JOKO
Siirrä kalat grilliin, pienessä vuoassa nahkapuolet alaspäin. Grillaa 5-7 minuuttia, käännä nahka ylöspäin, ja grillaa toiset 5-7 minuuttia.
TAI
Jatka kypsennystä pannussa. Vähennä lämpöä, ja anna kypsyä nahkapuoli ylöspäin noin 5 minuuttia. Käännä, mausta ja kypsennä toiset 5 minuuttia eli kunnes kala on mielestäsi sopivan kypsää.

1 kommentti:

aliish kirjoitti...

Aijai miten kiva lukea näitä näin nälkäsenä kun kuola vaan valuu suusta. Oon lähiaikoina ihastunu puinajuureen. Tää vaikuttaa tosi hyvältä!