keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Oluen makuinen lihapata/piiras


Viimeinen Jamie-ohje tältä erää. Padan voi tehdä ihan vain lihapatana, ja tarjota vaikka perunamuusin kanssa, tai sitten tehdä enkkuhenkeen piiraiksi. Lisukkeita ei kuulemma piiraan kanssa tarvitsisi, ja oikeastaan joo saattaisin jopa allekirjoittaa väitteen, mutta tein kuitenkin muusin toveriksi.

6 annosta

700 g naudanpaistia
merisuolaa ja mustapippuria
2 kukkuraista ruokalusikallista vehnäjauhoja
oliiviöjyä
1 sipuli
1 suuri porkkana
4 sellerinvartta
2 palsternakkaa (heittäydyin villiksi ja laitoin toisen palsternakan tilalle lantun)
1 kourallinen tuoreita yrttejä (rosmariinia, timjamia ja laakerinlehteä)
5-6 dl guinnessia tai muuta tummaa olutta (mun valinta oli Murphys, koska kokki halusi sitä myös ruuanlaittojuomaksi)
800 g tölkitettyä tomaattia
Ja jos haluaa tehdä padasta piiraan:
500 g voitaikinaa
1 muna

Valmistellaan ensin liha, eli suihkitaan se pieniksi kuutioiksi. Sitten vihannekset: sipuli silputaan karkeaksi, porkkana kuoritaan ja paloitellaan, sellerinvarret pestään ja viipaloidaan, palsternakka ja lanttu kuoritaan ja kuutioidaan. Liha maustetaan reilusti suolalla ja pippurilla, ripotellaan päälle jauhot ja sekoitellaan ne joka puolelle. Padassa kuumennetaan 2 taikka 3 lorausta oliiviöljyä, ja lihat ruskistetaan yhdessä tai kahdessa erässä. (Tässä vaiheessa jauhot jymähti oikein huolella mun valurautapatani pohjaan kiinni ja näin jo itseni tiskaamassa ja rapsuttelemassa pannua yömyöhään saakka, mutta siinähän ne haudutellessa pehmeni ja padan putsaaminen ei taas vaatinut paljoa pyyhkäisyä enempää.)
Lisää sipuli ja anna pehmetä mukana minuutin ajan. Lisää kaikki vihannekset ja haluamasi yrtit. Paista nelisen minuuttia, ja lisää olut sekä tomaatit liemineen, ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita ja anna hautua noin 2 tuntia, kunnes liha on todella pehmeää. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa.
Nyt voit tarjota padan tällaisenaan heti tai nakata jääkaappiin, missä pata säilyy monta päivää ja maku vaan paranee. Sieltä sitä voi sitten tarpeen mukaan lämmitellä, taikka tehdä vielä piiraaksi näin:
Sulata voitaikina, laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Lusikoi pataa yhteen suureen vuokaan taikka pienempiin annosvuokiin. Kauli voitaikina puolen sentin paksuiseksi ja leikkaa siitä sentin vuokia isompia ympyröitä. Voitele munalla vuokien reunat ja paina taikinapyörylä kipolle kanneksi. Tee taikinakanteen ristiviiltoja, voitele se lopulla munalla ja paista 45 minuuttia.


Väittäisin tätä ehkä eniten voittajareseptiksi tästä Jamie-viikkojen testailusta. Oli niin hyvää että meni ihan täysin ylensyönniksi, taikinakannella piti viimeisetkin kastikkeenrippeet kaapia kiposta vaikka maha oli jo ihan täynnä. Oluen makuiset padat, ne on mun juttu. Ja oon niin hävytön ihminen että tykkään enkkuruuasta, ja tää jotenkin tällaselle ei-lainkaan-asiantuntijalle maistui jotenkin hirmu autenttisen brittiläiselle. Eli siis sille, mikä mun käsitys siitä ruuasta on. Vielä ois pari annosta pataa jääkaapissa, taidankin mennä syömään nyt kupillisen.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Hei, kuinka suuri tuo vuoka on?

Riina kirjoitti...

Tuo vuoka on noin puolen litran, eli sellanen keittolautasen kokoinen. Tein siis itse nuo annoskulhot, mutta koko padan voi myös tehdä yhteen suureen vuokaan.