tiistai 27. toukokuuta 2008

Pastaa lohikastikkeella

Kas näin sitä blogia laiminlyödään. Kuukausi kirjottamatta vailla mitään järkevää syytä.



Mut esitellään näin alkulämmittelyksi yksi taannoin kokattu epäonnistuminen. Päätin kokeilla itse tehdä pastaa. Ohjeen nappasin kirjasta joka on ytimekkäästi nimetty "Pasta".

Pasta:
6-61/2 dl vehnäjauhoja, mieluiten leivontavehnäjauhoja
4 munaa
1 tl suolaa
4 rkl (oliivi)öljyä
(vettä)

Kaada jauhot keoksi leivontapöydälle. Ota niistä talteen noin 1/2 dl. Tee jauhojen keskelle syvennys.
Vatkaa munat, suola ja öljy. Lisää hieman jauhoja. Kaada munaseos jauhosyvennykseen.
Kokoa jauhoja käsin munaseoksen päälle. Sekoita jauhot ja munaseos vähitellen käsin taikinaksi. Jos taikina on liian kovaa, voi siihen lisätä hieman vettä.
Vaivaa taikinaa kunnes se on kiinteää ja joustavaa. Se kestää vähintään 10 minuuttia. Kiedo taikina folioon ja anna sen levätä viileässä 30-60 minuuttia.
Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan. Kaaviloi taikinat erikseen todella ohuiksi levyiksi jauhotetulla pöydällä. Levy saa olla korkeintaan 1 1/2 mm paksu.
Kuivata kaaviloituja levyjä pyyheliinan päällä noin 30 minuuttia. Muotoile taikinasta nuudeleita tai lasagnelevyjä.
Jos teet nuudeleita, kääri jokainen taikinalevy löyhäksi rullaksi. Leikkaa rullat poikittain 1 1/2 cm leveiksi nauhoiksi. Käytä hyvin terävää veistä. Avaa nauharullat heti, etteivät nauhat tartu yhteen. Levitä nauhat pyyhkeiden päälle. Kuivata niiden pinta. Keitä nuudelit kevyesti suolatussa vedessä.
Jos teet lasagnelevyjä, leikkaa levyt suorakaiteen muotoisiksi, noin 7 X 14 cm paloiksi. Kuivata ilmavasti. Keitä levyjä runsaasti suolatussa vedessä 3-4 minuuttia ennen kuin asetat ne kerroksittain vuokaan muiden aineiden kanssa.

Savulohikastike:
n. 280 g nauhapastaa
150 g savulohta paloina
200 g kuorittuja katkarapuja
4 tomaattia
2 valkosipulinkynttä
1/2 rkl öljyä
2 dl ranskankermaa
2 rkl silputtua tilliä
suolaa, pippuria

Keitä pasta. Kuutioi lohi noin sentin kokoisiksi kuutioiksi. Sulata katkaravut. Kasta tomaatit kiehuvaan veteen. Kuori ja kuutioi tomaatit. Kuori ja hienonna valkosipuli.
Lämmitä öljy pannussa. Kypsennä lohta, tomaatteja ja valkosipulia hetki. Sekoita ranskankerma joukkoon. Lisää katkaravut ja tilli. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa pastan kanssa.

No joo. Pasta. Täytyy sanoa että se 1 1/2 mm on vahvasti liioteltua. Yritin tehdä pastasta mahdollisimman ohutta, mutta silti se oli niin paksua ettei se kypsynyt vaikka sitä keitti ikuisuuden. Eikä se kyllä muutenkaan ollut järin hyvää. Tein tavallisista vehnäjauhoista, kun idea syntyi taas niin spontaanisti. Onko ite tehty pasta niin hyvää että sitä kannattaisi vielä kokeilla?

Ja tuo kastike sitten. Mulla se oli lähinnä katkarapupasta, laitoin sinne vain hyvin vähän jämälohta. Maustoin aivan liikaa. Heittelin taas tarpeettoman määrän rosepippuria sekaan, ja tillin määräkin meni vähän ällöttävän puolelle, kn se oli kuivattuakin vielä.

Ruoka kyllä haisi ihan Viking Linen seisovalle pöydälle, mikä oli varsin lupaavaa, mut maku oli sellanen että syömättä sitä taas jäi.

Ei kommentteja: