tiistai 27. toukokuuta 2008

Crème caramel


Alennusmyynneistä tarttui mukaan "Ruokapöytien klassikot" -kirja, joka esitteli varsin herkullisen näköisen crème brûléen lisäksi "saman väärinpäin", eli crème caramelin. Ranskassa sama herkku kulkee myös nimellä crème renversée, eli kumottava vanukas. Ainekset ovat siis melko samat, mutta caramel kootaan päinvastoin: sokeria ei polteta jälkiruuan päälle, vaan se sulatetaan kulhojen pohjalle, jonka päälle tehdään vanukas, ja koko komeus kumotaan sitten lautaselle.

Mulle on tässä vielä tämmönen rakas lapsuusmuistokin yhdistyneenä. Oon koko pienen ikäni ollut varsin viehtynyt kaupan vanukkaisiin, siis ihan niihin parinkymmenen sentin jakki makupaloihin ja muihin. Mulla on teoria, että ne auttaa kaikkiin elämän vastoinkäymisiin, koska ootteko koskaan nähnyt ihmistä joka söis vanukasta ja itkis?
Mut joo, nyt menee vähän jo ohi aiheen, vaikka niistä vanukkaista ja lapsuusmuistoista voisinkin puhua vaikka koko päivän. Mut tarinan kannalta olennaista on se, että muistan joskus mummon luona syöneeni vähän erikoisempaa vanukasta, joka kaadettiin kupistaan lautaselle, ja vanukaskeon päälle sai siis purkin pohjasta tumman kastikkeen. Se oli ihan älyttömän hyvää, mutten sen jälkeen ole samaa herkkua enää mistään löytänyt. Nyt sit valkeni että se on ilmeisesti ollut jonkinlainen kaupan versio crème caramelista. Ja olin ennen reseptin testaamiseen ryhtymistä hirvittävän toiveikas, että nytkö saadaan takaisin se lapsuuden kuolematon makuelämys.

No, onnistuminen ei tällä kertaa ollut ihan täydellinen. Taisin antaa sokerin kuumentua muutaman sekuntin liikaa, koska siitä tuli tosi äkäsen makuinen. Veikkaan siis että se rupes jo vähän palamaan, kun oli niin kitkerää. Mutta tämän pohjustuksessa ilmi käyneen tunnelatauksen johdosta en nyt ihan tällä kokeilulla luovuta, sillä olen melko varma että vika oli ekalla kertaa vaan tekijässä.



4 annosta:

0,5 dl vettä
2 dl sokeria

4 dl maitoa
1 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
2 kananmunaa
4 keltuaista
1/2 dl sokeria

Kaada vesi ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan ja kiehauta sekoittamatta kunnes väri on vaaleanruskea, eli noin 3-4 minuuttia. Kaada kuuma seos välittömästi annosvuokien pohjalle.

Kiehauta maito ja kerma halkaistun vaniljatangon kanssa.

Vatkaa kevyesti kananmunat, keltuaiset ja sokeri. Lisää joukkoon kuuma maitoseos koko ajan vatkaten. Anna seoksen jäähtyä.

Poista vaniljatanko ja jaa seos vuokiin. Aseta vuoat pellille, johon kaadat vettä puoleen väliin kulhoja. Peitä kulhot foliolla ja kypsennä miedolla lämmöllä liedellä tai uunissa 150 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes vanukkaat ovat hyytyneet. (30 minuuttia ei kyllä riittänyt lähellekään, eli itse sanoisin ainakin 45 minuuttia.)

Jäähdyt vanukkaat vuoissaan. Kaada jäähtynyt vanukas lautaselle ja tarjoile.

Ei kommentteja: