tiistai 27. toukokuuta 2008

Mansikkaleivoksia

Pohjustuksena kaikelle kerrottakoot, että suhtaudun leivoksiin äärimmäisellä vakavuudella. Olen vältellyt niiden leipomista itse, koska se veisi osan hohdosta. Leivokset on mahtavia a) koska niitä saa niin harvoin, b) koska ne on jokainen erikseen rakkaudella tehty ja siten niitä syödessä tuntee olonsa paljon tärkeämmäksi kuin mutustaessaan vain palaa kakkua, jota syö kaikki muutkin ja c) koska ne on niin hienoja, pieniä ja yksityiskohtaisia. "Aikuiseksi" tulemisessakin musta oli hienointa se, että sai ihan itse päättää miten usein ja millaisia leivoksia syö. Mutta nyt itse aiheeseen.

Ystävänpäivän(/vuoden) kunniaksi aloitettiin Suskin kanssa kunnianhimoinen leivosprojekti, jonka lopputuotteena oli tarkoitus syntyä kolmea erilaista leivosta, joihin on yhdistelty kaikki leivosten parhaat ominaisuudet. No, hieno suunnitelma kutistui matkan varrella ja lopulta tuli ihan tavallisia mansikkaleivoksia, mutta koska ne on ensimmäisiä tekemiäni leivoksia, annan aika paljon anteeksi.

Lopulliset mansikkaleivokset sisältävät siis kolme kerrosta sokerikakkutaikinaa, joiden välissä on Bebe-leivoksen täytettä sekä mansikkahilloa. Päälle oli tarkoitus tehdä kolmea eri vaihtoehtoa: tomusokeri-kuorrutusta, marsipaania ja mansikat + kiille, mutta tehtiin sitten vain viimeinen.



Kaiken tämän selityksen jälkeen kuva on ehkä vähän surullisen näköinen. Mutta näin ne siis tehtiin:

Sokerikakku:
4 munaa
1œ dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
1/4 vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte:
1œ dl ruokakermaa
3 tl maisitärkkelystä
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
100 g voita

Väliin:
mansikkahilloa

Päälle:
mansikoita
hyytelösokeria
laimennettua marjamehua

-Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne muna-sokerivaahtoon. Levitä pellille (30X40 cm) ja paista 200 asteessa 10 minuuttia. Kumoa sokeroidulle leivinpaperille ja jaa kolmeen osaan.
-Valmista täyte: Kuumenna kattilassa kerma, tärkkelys ja sokeri. Sekoita kunnes sakenee. Lisää vaniljasokeri ja jatka sekoittamista jäähdyttäen. Lisää kiisselin sekaan vähitellen voi.
-Levitä kakkupohjalle täyte ja sen päälle toinen pohja. Toiseen väliin ohut kerros mansikkahilloa ja loput kiisselistä. Peitä kolmannella levyllä, ja sivele päälle ohuelti hilloa. Viipaloi mansikat ja asettele päälle. Valmista kiille.
-Kiehauta kattilassa 2 dl laimennettua marjamehua ja sekoita siihen 1 dl hyytelösokeria. Jäähdytä seosta hetki ja kaada se varovasti mansikoiden päälle. Laita hetkeksi jääkaappiin. Koristele leivokset kermavaahdolla.

Ihan en tätä reseptiä kyllä suosittelemaan lähde, mutta tulipa kokeiltua. Kiisseli oli täytteeksi aika löysää (aluksi) ja kerrokset liukuu ja lipsuu kivasti. Tokana päivänä kakku pysyi jo ihan hyvin kasassa. Kermavaahdolla koristelu oli niin viimehetken idea, ettei ollut kuin valmisvaahtoa pullossa, ja se suli samantien. Mut hei, maku oli hyvä. Saatan uskaltautua vielä joskus toistekin kokeilemaan leivoksia, mutta hetken keskityn kyllä nauttimaan kahviloiden taideteoksista.

Ei kommentteja: