tiistai 27. toukokuuta 2008

Kahvin makuinen pitko


Oltiin piipahtamassa Jukan vanhemmilla jossa esitettiin toivomus jonkinlaisen kakun tahi muun makean objektin luomiseen. Tuolta olin joskus napannut kirjanmerkkeihin kahvipitkon ohjeen ja se tuntui nyt kivoimmalta idealta. Jotenkin kyllä oletin saavani reseptillä yhden pikkuisen pitkon, mutta kuten kuvasta näkyy, sitä tulikin sitten ihan täys pellillinen. Onneks oli syöjiäkin. Ja tätä lähtikin sitten pätkät aika moneen eri paikkaan.

3 dl vahvaa kahvia (2 mitallista per kuppi)
2 dl maitoa
50 g hiivaa
1 muna
2,5 dl sokeria (kahvi vaatii vähän enempi sokeria)
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
13-14 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia

Täyte:
n. 100 g margariinia
hienoa sokeria
kanelia

päälle: raesokeria tai kahviin tehty sokerivesikuorrute

Sekoita kahvi maitoon. Jäähdytä neste kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteeseen. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola. Alusta jauhot hyvin taikinaan. Alustuksen loppuvaiheessa lisää sula rasva. Jätä kohoamaan. Taikina kohoaa ehkä vähän hitaammin kuin tavallinen pullataikina.
Leivo sitten korvapuusteiksi, tai laita pystyyn muffinivuokaan.

Tein siis pitkoja kun ne alkuperäisessäkin linkissä näytti niin hienoilta. Ne siis tehtiin leikkaamalla korvapuustitankoon viillot lähes poikki asti, ja siitä syntyneet "korvat" sitten käänneltiin vuorotellen molemmille puolille ja tökittiin vähän pitkon näköiseksi. Annoin pitkoksi leipomisen jälkeen kohota vielä reilut puoli tuntia. Paistoin 175 asteessa... ööö... vartin tai 20 minuuttia, muistelisin.

Tuolla linkissä pitkon tekeminen on sitten havainnollistettu oikein kuvien kanssa, kiitos vaan.

Mausta ainakin itse tykkäsin eikä tota tainnut kyllä tähteeksikään jäädä.

Ei kommentteja: