tiistai 27. toukokuuta 2008

Pesto- ja tomaatti-fetaleivät


Kauheella viiveellä nää merkinnät nykysin tuppaa tulemaan. Mutta onhan se hyvä että on varastossa jotain julkaisematonta tämmösten hetkien varalta kun ei kokkaile mitään. Oon nyt jo kolme viikkoa asustellut vanhempien nurkissa töiden takia, eikä sitä toisten keittiöissä voi mitään tehä.

Mut siis joo, joltain männäviikolta tämmösiä leipiä.

Ohje on Marien, ja oli kyllä älyttömän hyvä ohje. Mun leivät on aina aiemmin ollut sellasia murenevia möykkyjä tai kuivia käppynöitä, mutta näissä oli loistava rakenne. Plus sai käytettyä kaapissa lojuneen peston joka haisee "raakana" niin vastemieliseltä ettei sitä ole osannut mihinkään tunkea.

Tässä vielä resepti jos bittiavaruus vaikka joskus syö tuon alkuperäisen:

Pestoleipä ja tomaatti-fetaleipä

1 1/2 dl reilusti kädenlämpöistä vettä
4 dl reilusti kädenlämpöistä maitoa
1 rkl sokeria
14g (2kpl 7g pussia) kuivahiivaa tai 50 g tuorehiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
3 rkl pestoa (punaista tai vihreää)
1/2 dl ruokaöljyä (mieluiten oliiviöljyä, mutta muutkin käy)
12 -13 dl vehnäjauhoja
kirsikkatomaatteja
fetajuuston paloja
1/2 dl oliiviöljyä
pieni nippu ruohosipulia
sitruunabasilikan tai basilikan lehtiä
2-3 rkl pestoa
merisuolla myllystä

Mittaa vesi ja maito kulhoon. Liuota hiiva joukkoon. Lisää sokeri, siirappi, suola, öljy ja pesto. Sekoita. Lisää jauhot desi kerrallan ja vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Peitä liinalla ja anna kohota noin 30 minuuttia. Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja vaivaa taikinaa hetken. Jaa taikina puoliksi kahteen yhtäsuureen palaan. Kauli toinen taikinapallo litteäksi levyksi. Levitä 2-3 rkl pestoa levylle tasaisesti ja rullaa napakalle rullalle. Jätä saumapuoli alaspäin. Nosta leipä leivinpaperille. Taputtele leipä litteäksi koko pituudeltaan ja painele sormen päällä kuoppia sinne tänne leipään.

Muotoile toisesta leivästä pitkulainen pötkö ja nosta leivinpaperille pestoleivän viereen. Taputtele pötkö litteäksi ja painele sormen päällä kuoppia leipään. Leikkaa kirsikkatomaatista viipaleita ja painele viipaleet leivän pintaan. (Saa hieman upota leipään). Painele fetajuuston paloja tomaattien sekaan. Peitä liinalla ja anna kohota vielä noin 40 minuuttia.
Valmista silläaikaa voiteluöljy. Mittaa öljy kuppiin. Silppua joukkoon ruohosipuli ja basilikan lehdet. Kun leivät on kohonneet, lusikoi yrttiöljy tomaatti -fetaleivän päälle tasaisesti. Voitele pestoleipä tasaisesti pestolla (2-3 rkl). Jos pesto on kuivahkoa, pirskota hieman oliiviöljyä pestoleivän päälle. Rouhi merisuolaa myllystä ( tavallinenkin suola käy) leipien päälle ja paista 175 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 25-30 minuuttia. Kiertoilmauunissa 150 asteessa alimmalla tasolla 30-35 minuuttia. Nosta ritilälle jäähtymään ja leikkaa paloiksi.

Ei kommentteja: