tiistai 27. toukokuuta 2008

Kulibjaka


En juurikaan innostu mistään eksoottisista ruoista eikä musta noin muutenkaan saa kosmopoliittia ihmistä tekemälläkään. Olen vannoutunut perunamuussi-lihapulla-ihminen (vaikka ulkomaisia ruokia nekin alunperin on...). Syksyinen piipahtaminen venäjällä oli kuitenkin kaikenlaisen muun elämyksen lisäksi mahtava kulinaristinen elämys, ei voi kuin arvostaa sitä ymmärtämystä rasvaa ja lihaa sekä suolakurkku-smetana-yhdistelmää kohtaan. Ehkä juuri siksi ettei se ole oikeasti lainkaan eksoottista, mutta sitä voi silti sanoa ulkomaiseksi ruokakulttuuriksi.
Venäläinen kalapiiras kulibjaka (tai kulibiak tai coulibiac tai kulebjaka, translitteroinnin takia rakkaalla lapsella näitä nimiä riittää) pitäisi kai virallisesti tehdä voitaikinakuoreen, noin muuten sisältö onkin aika vapaamuotoista eli kalaa, lintua tahi sieniä näissä pääasiassa on. Itse olen tähän herkkuun tutustunut kalatäytteellä, joten tää on meiän vakio aina kun on loheen varaa. Tein tän muistaakseni lehtitaikinaan, sitä kun pakkasessa lojui. Noin muuten en ihan tarkkaan muista miten tän ite nyt tällä kertaa tein, joten laitan tähän taltioimani pirkka-ohjeen.

1 pkt (500 g) esikaulittua ja laskostettua voitaikinaa
n. 450 g kirjolohifileitä (ite tyydyn valmiiksi siivutettuun kylmäsavuloheen)
3/4 tl suolaa (kalalle)
2 dl puuroriisiä
4 kananmunaa
ripaus valkopippuria
mustapippuria
tilliä
1/2 tl suolaa

voiteluun 1 muna

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä riisiä suolalla maustetussa vedessä n. 15 min. Valuta vesi pois ja huuhtele riisi kylmällä vedellä. Keitä kananmunat koviksi. Nypi kalasta ruodot ja leikkaa kala ohuiksi viipaleiksi. Mausta riisi valkopippurilla, mustapippurilla, tillillä ja suolalla. Voit vatkata kevyesti voiteluun tulevan munan ja sekoittaa riisin joukkoon puolet munasta.
Kauli voitaikina 30 X 40 cm:n kokoiseksi levyksi. Siirrä levy leivinpaperille pellille. Leikkaa taikinalevyn reunoista ohuet nauhat koristelua varten. 3evitä puolet riisistä n. 10 sentin levyiseksi raidaksi taikinan pitkän sivun suuntaisesti. Peitä riisi kalaviipaleilla. Ripottele kalalle suola. Peitä kalaviipaleet kananmunalla. Seuraavaksi tulee riisikerros, sitten kalaviipaleet (ja suola) ja päälle kananmunaa. Käännä täytteen päälle taikinalevy. Kostuta saumakohdat kylmällä vedellä. Sulje piirakka tiiviisti haarukalla painelemalla. Koristele piirakka ja voitele munalla. Pistele haarukalla muutamia ilmareikiä. Kypsennä 225-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia.
Tarjoa piirakka viipaleina tillivoisulan kera.

Ite tein täytteen niin että jokaista täytettä tulee vain yksi kerros, musta se näyttää hienommalta. Tässä vielä pari tekovaiheen kuvaa.Ei kommentteja: