tiistai 27. toukokuuta 2008

Italialainen suklaa-amarettopiirakka


Tätä ei kuulemma saanut sanoa läksiäiskakuksi, mutta tein siis tällaisen "muuten vaan" kun Jukka lähti kolmeksi kuukaudeksi työharjoitteluun.

Tällaiseen siis löytyi ohje Linda Collisterin Suklaakirjasta, joka on täynnä parhaita ja vielä parempia reseptejä. Tästä tuli about täydellistä. Älyttömän hyvä rakenne ja maku, ja kakku on yllättävän kevyen makusta eli voi helposti vetää parikin palaa kerralla. Ei tullut varmaan ihan turhaan tätä varten ostettua amarettolikööriä joka maksoi enemmän kuin olisi ollut järkevää. Amarettikeksejä olin ostanut taannoin Lidlistä kun siellä oli Italiaviikot, en tiedä millainen niitten tai vastaavien saatavuus muulloin on. Joku vois kertoa jos tietäis?

110 g pilkottua tummaa suklaata
2 rkl Amaretto-likööriä
110 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
1,25 dl sokeria, ja lisäksi 1 rkl
3 isoa munaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
60 g murennettuja amarettikeksejä
1 dl siivilöityjä vehnäjauhoja

Lisäksi:
Kermavaahtoa
mustikoita
voideltu ja jauhotettu irtopohjavuoka

Laita pilkottu suklaa ja likööri kuumuutta kestävään kulhoon, aseta kulho höyryävää, mutta ei kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle (kulhon pohja ei saa ulottua veteen) ja anna suklaan sulaa. Ota kulho kattilasta, sekoita hieman ja anna jäähtyä.

Vaahdota voi ja 1,25 dl sokeria sekoituskulhossa puukauhalla tai sähkövatkaimella hyvin vaaleaksi ja kuohkeaksi. Vatkaa mukaan munankeltuaiset yksi kerrallaan ja lisää sitten jäähtynyt suklaa. Kun seos on aivan tasaista, sekoita jauhot ja murennetut keksit varovasti mukaan isolla metallilusikalla.

Laita munanvalkuaiset puhtaaseen kulhoon ja vatkaa niitä sähkövatkaimella tai vispilällä kunnes valkuaisvaahdosta muodostuu teräviä huippuja. Vatkaa mukaan ruokalusikallinen sokeria, jotta saat aikaan jäykän, kiiltävän marengin. Sekoita marenki varovasti taikinaseokseen kolmena eränä.

Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista 180-asteisessa uuissa 30-35 minuuttia, kunnes piirakka tuntuu sormeen kiinteältä. Anna jäähtyä vuoassa 10 minuuttia. Irroita piirakka vuoasta ja siirrä se ritilälle jäähtymään rauhassa.

Sirottele päälle tomusokeria ja tarjoile hieman lämpimänä tai huoneenlämpöisenä kermavaahdon ja tuoreiden marjojen kanssa, Voit vaihtoehtoisesti ripotella halkaistujen aprikoosien päälle sokeria, likööriä ja murennettuja amarettikeksejä, kypsentää pehmeäksi ja tarjoilla kakun kera.
Amaretopiirakka kannattaa syödä kolmen päivän kuluessa. Sitä ei voi pakastaa.

Ei kommentteja: