tiistai 27. toukokuuta 2008

Crème Brûlée


Sain Jukalta joululahjaks liekinheittimen. Oon nyt sit joulun jälkeen ihan tulessa yrittänyt opetella tekemään crème brûléeta. Eipä se kai ihan kauheen vaikeeta ole, mutta en oo vaan ikinä syönyt sellasta aikaisemmin, eli se tavoiteltava koostumus ei ole ihan niin tarkasti tiedossa. Tossa joku aika sitten käytiin ravintolassa syömässä ja söin ihan uteliaisuudesta jälkiruoaksi katalonialaisen paahtovanukkaan, mutta silläkin on jonkinlainen ero normaaliin crème brûléehen olevinaan. Crema catalanassa on ymmärtääkseni usein kanelia ja sitruunan sekä appelsiinin kuorta. Crema catalanaa ei myöskään tehdä vesihauteessa ja siinä käytetään kerman sijaan kerman ja maidon yhdistelmää (tosin niin käyttämissäni brûlée-resepteissäkin tehdään). Ja jos ihan tarkkoja vielä ollaan, molemmissa kerma pitäisi olla "heavy creamia", joka siis ymmärtääkseni on tuhtia kermaa jossa rasvaa on 36-40 %. Ite oon tehnyt ihan kuohukermasta, jossa rasvaa on 35%. Ei siis ehkä täysin oikeaoppisia brûleita mulla, ja jotkut ikiaikaiset ranskalaiset crème brûlée -jumalat varmaan pyörivät haudoissaan, mut ehkä vielä joskus ihan alkuperäistäkin kokeilen.
Kaikkien muiden hirvittävien virheiden lisäksi en ole käyttänyt aitoa vaniljaa, kun ei ole ollut sellaista saatavilla. Olen korvannut sitä niin vaniljasokerilla (tai jopa vanilliinisokerilla) kuin Amaretto-liköörilläkin, joka varsinkin tämmösen amatöörikokin mielestä sopi makuyhdistelmään. Munistakin on tullut vastaan erilaisia ohjeita; joissain käsketään käyttämään koko munat, toisissa käytetään pelkät keltuaiset, vieläpä tarkasti eroteltuna valkuaisista. Ja jollei näillä vielä saa riittävästi aikaan erilaisia kokeiluita, en oikein osaa päättää millä sokerilla haluan tehdä kuoren. Fariinisokeria ja ruokokidesokeria on kokeiltu, ja taivuin hieman jälkimmäisen puolelle. Silti kumpikaan ei ole vielä ollut ihan sitä mitä haluan. En saa kuoresta tasaisen reiätöntä, ja poltan sitä vähän turhan usein. Ihan tavallinen sokeri on vielä kokeilematta, sitäkin joissain ohjeissa kehotetaan käyttämään.

Mut siirrytäänpä pikkuhiljaa jo reseptiin. Tällä tein ensimmäiset kokeilut:

2 dl kuohukermaa
1,5 dl maitoa
1 vaniljatanko (jonka korvaamisesta lisää ylempänä)
5 munankeltuaista
5 rkl sokeria
fariinisokeria tai ruokokidesokeria

Kiehauta kattilassa kerma, maito ja halkaistu vaniljatanko. Anna seoksen jäähtyä hetki. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyesti kulhossa. Poista vaniljatanko kerma-maitoseoksesta ja sekoita seos keltuaisvaahdon joukkoon. Voit kaataa sen siivilän läpi, niin maidon päälle jäähtynyt kuori ei tule mukaan. Jaa seos vuokiin. (Omien vuokieni koko näkyy kuvissa alla. Määrä riittää viiteen tuon kokoiseen.) Laita jokaisen vuoan päälle alumiinifolio ja nosta vuoat syvälle pellille. Kaada pellille vettä vuokien puoleen väliin saakka. Kypsennä 150 asteessa uunin keskitasolla 45-55 minuuttia, kunnes massa on hyytynyt. Nosta vuoat vesihauteesta ja anna jäähtyä. Ripottele päälle kerros sokeria, ja paahda se nopeasti kuumassa uunissa tai polttimella. Laita vuoat vielä jääkaappiin jäähtymään, mikäli maltat.Isi otti hyvin anonymiteetin säilyttävän kuvan.

Ei kommentteja: