keskiviikko 28. toukokuuta 2008

Muutto

Kas näin, uusi osoite, uusi koti ja uudet tapetit Bloggerissa. Nyt näyttää kivalta, kuvatkin tulevat Flickrin kautta, ja säilyttävät väriprofiilinsa, joka ehkä on asia joka ei ketään muuta kiinnosta, mutta väriprofiileja tukevalla selaimella paprikat on vihdoin punaisia ja porkkanat oransseja. Mukana muuttivat tietysti myös vanhat merkinnät. Mikäli joku bongaa jotain korjattavaa tai muuten vaan kommentoitavaa, sana on edelleen vapaa. Olkaa kuin kotonanne.

Grillikasvikset

Pidettiin kahden tytön eeppiset grillikekkerit, joiden ohjelmaan kuului tuhota kassillinen ruokaa. Vanhempien (joiden grilliä oltiin lainaamassa) ylenkatseista huolimatta lähes koko ruokamäärä saatiin syötyä. Jos arvon lukija mielii kuitenkin grillauspäivänsä aikana tehdä jotain muutakin kuin pötköttää loppuillan väsyneenä sohvan nurkassa ja läpsytellä mahaansa (johon tämän tarinan sankarittaret olivat hyvin lähellä vaipua mutta onnistuivat nipinnapin uhmaamaan kohtaloaan ja juhlimaan sittenkin aamuyöhön asti), suosittelen kutsumaan useammankin kuin yhden ystävän kylään.
Valitettavasti lihaosastosta ei ole kuvaa, mutta kerrottakoot, että se oli joku 700 grammainen härkäpötkö, joka silputtiin pihveiksi ja paistettiin grillikastikkeen saattelemana syöjän toiveen mukaisesti joko erittäin raa'aksi tai karsinogeeneillä kuorrutetuksi. Perunat oli ihan tavallisia ulkomaan uusia perunoita, jotka kiehuivat höyryssä itse grillaustapahtuman ohella. Niiden lisäksi oli kokoelma grillikasviksia, jotka tehdään näin:

2 kypsää maissia
1 kesäkurpitsa
2 punaista paprikaa
2 keskikokoista sipulia
rasiallinen kirsikkatomaatteja
2 pakettia pekonia
500 g herkkusieniä
1 pkt koskenlaskija-tuorejuustoa

kaveriksi grillikastiketta ja varrastikkuja



Maissintähkät, kesäkurpitsa ja paprikat silputaan suhtkoht saman kokoisiksi palasiksi, ja keihästellään vartaisiin. Jos käytät puuvartaita, muistathan liottaa niitä vedessä puolisen tuntia ennen grillausta, etteivät syty tuleen. Suosittelen kyllä muutenkin metallisia, koska maissin keihästäminen ei millä tahansa hammastikulla onnistu.
Sipulit halkaistaan, poistetaan kannat ja irroitetaan kerrokset yksittäisiksi "sipuliveneiksi". Veneisiin asetellaan purjehtimaan kirsikkatomaatteja, jonka jälkeen veneet keihästetään omiin vartaisiinsa. (Sipuliveneiden funktiona on estää kirsikkatomaatteja muussaantumasta grilliin, ja samalla muodostaa uskomattomia makuelämyksiä yhdessä tomaatin kanssa.)
Sienistä kaiverrellaan kannat ulos, ja silputaan ne muhuksi. Muhu sekoitetaan sopivaksi katsottuun määrään tuorejuustoa, ja seos lykätään takaisin sisään sieneen. Lopuksi päälle kiepautetaan pekoni, joka kannattaa laittaa yllä olevan kuvan mukaisesti täytteiden yli, eikä vertikaalisesti kuten allekirjoittanut alkuun teki. Näin sieniä voidaan käännellä grillissä ilman että herkkutöhnä tippuu hiilloksille.



Vartaat sekä sienet lykätään grillin uumeniin, ja halutessa sipaistaan vähän grillikastiketta pintaan. Annetaan muhia sen aikaa kun hyvältä tuntuu, ja syödään.

Kolmen sipulin keitto


Reseptistä kiittäkäämme Pirkka-lehteä, joka herkullisilla ruokakuvillaan saa jopa minut syömään sosekeittoja (kunhan niissä on pekonia). Tää oli hyvää, tein vielä uudestaankin mikä on jo melkoinen saavutus.
(Laitan tän nyt kasvisruoka-kategoriaan, kun jollekkin saattas maistua pekonittakin.)

Pirkka lupailee tällä reseptillä neljä annosta. No, niitten olisi sitten parempi olla vasta alkuruoka.

7 dl vettä
2 rkl kasvisfondia (tai 1 kasvisliemikuutio)
500 g perunasipulisekoitusta (pakaste)
3 valkosipulinkynttä
100 g ruohosipulituorejuustoa
mustapippuria
ruohosipulia
1/2 pkt pekonia

Kiehauta vesi kattilassa ja lisää sekaan kasvisfondi (tai liemikuutio) sekä perunasipulisekoitus. Hienonna valkosipulinkynnet ja lisää joukkoon. Anna kiehua noin 10 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella, ja siirrä kattila takaisin levylle. Lisää tuorejuusto. Mausta mustapippurilla ja ruohosipulisilpulla. Paista pannulla kaveriksi pekonia, ja heittele pekonit vaikkapa kuutioina keiton sekaan.

Porkkanakakku



Riemastuttavan laihdutusvastainen porkkanakakku on pakko olla kuorrutettu suuurella määrällä tuorejuustotöhnää. Kuvaukseen passaavan reseptin tarjosi Lettupannu, jossa oli vaalittu tuplakuorrutteen nimeen. Suosittelen samaa kaikille, koska makuelämykset ovat aina bikinikuntoon päätymättömyyden väärti.

Kakku:
4,5 dl hienoksi raastettua porkkanaa (eli ehkä noin 5 kpl)
3,5 dl fariinisokeria
2 dl rypsiöljyä
1,5 dl maitoa (tai vettä)
5,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja (tai maissitärkkelysjauhoja)
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
2 tl kanelia (tai 1 tl neilikkaa, 1 tl kanelia)

Kuorrutus (jonka määrän saa puolittaa jos nyt on ihan pakko, mutta eihän sellanen nyt ole mistään kotoisin):
200 g maustamatonta tuorejuustoa
100 g margariinia
2 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
(2 tl sitruunamehua)
(tummaa suklaata ja rypsiöljyä)

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Raasta porkkanat hienoksi, ja mittaa että raastetta on melko tiiviisti puristettuna 4,5 dl. Sekoita fariinisokeri, öljy ja maito kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet. Lisää neste jauhojen joukkoon. Lisää porkkanaraaste ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja paista ainakin 45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä kokonaan. Tämä on se vaikein osuus, mutta tee sillä välin vaikka kuorrute sekoittamalla kuorrutteen aineet hyvin keskenään (suklaata lukuunottamatta) ja katso salkkarit. Kuorruta kakku. Mikäli mielit koristeita, sulata suklaa varovasti pienen öljytilkan kanssa. Kaada suklaa pursotuspussiin (minigrippussi passaa hyvin) ja piirtele kakkuun rinkuloita. Vetele sitten hammastikulla viiruja kakun keskeltä ulkoreunoille tai toisinpäin.

Tahmakana


Eli sticky chicky. Reseptin tapainen tuli vastaan eräässä ulkomaalaisessa blogissa, ja muokkailin siitä sitten vähän.

Paketillinen kanan kinttuja tahi rintoja pakastettuna
3 porkkanaa
1 dl hunajaa
1/2 dl soijaa
1 rkl ketsuppia
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 ruokalusikallinen oliiviöljyä
1 tl sitruunamehua
(chilikastiketta)
mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sekoita kipossa kaikki aineet kanaa ja porkkanoita lukuunottamatta. Asettele kanat ja porkkanat vuokaan ja kaada kastike päälle. Kypsennä uunissa noin tunti, rintapalat varmaan kypsyvät nopeamminkin. Älä unohda ruokaa uuniin, kuten allekirjoittanut. Valele kanasia kastikkeella vielä ennen tarjoilua.

Texmex-jauhelihakastike


Tämän ruuan näppäryys perustuu siihen, että edellisenä iltana voi syödä tortilloja jauhelihalla, juustodipillä ja sipulilla täytettynä, ja seuraavana päivänä tehdä tähteistä kastikkeen.

400 g jauhelihaa
3/4 prk juustodippiä (sieltä texmex-osastolta)
1 tomaatti
2 rkl tomaattipyrettä
3 rkl tuorejuustoa
1 sipuli
mausteita

Paista jauheliha (tai heitä pannulle edellisen tortillaillan jauhis-tähteet), ja kuullota sipuli (joka on näppärästi valmiiksi pilkottu kun sitäkin on eilen heitetty tortillaan). Kippaa sekaan juustodipin jämät. Lisää tomaattipyree tai -murska, ja jollei sitä ole riittävästi kuten allekirjoittaneella, lisätään yksi kuutioitu tomaatti. Kirsikaksi kakkuun köntti tuorejuustoa pehmentämään makua, ja mausteita maun mukaan. Jos oikeesti pyrkii texmex-elämyksiin niin maustaminen toteutetaan tietysti sen mukaisesti. Vedä päähäsi sombrero ja syö.

Vihannestäytteinen mureke ja kermaviilikastike

Jokohan nyt alkas enimmät velvollisuudet hellittää ja ehtis kokkaillakkin.

Mureketta ja kastiketta.



Valokuvia on joskus nähty parempiakin, mutta maku on vallan mainio. Ja pötkökin pysyy kasassa jos malttaa odottaa hetken sen jälkeen kun mureke on poistunut uunista. Itsehän en yleensä tunnetusti jaksa. Kylmät kermaviilikastikkeet toimii aina ja koska tahansa mille vaan.

1 pss sipulikeittoaineksia
1 dl korppujauhoa
2 dl ruokakermaa
700 g jauhelihaa
2 rkl tomaattisosetta
2 munaa
1/4 pss pakastevihanneksia
1 rkl korppujauhoa
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita kulhossa korppujauho, ruokakerma ja sipulikeittoainekset. Anna turvota 10 minuuttia. Sekoita loput aineet pakastevihanneksia lukuunottamatta. Tee puolesta taikinasta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille soikio. Lisää päälle pakastevihannekset. Peitä vihannekset lopulla taikinalla ja muotoile nätiksi murekkeeksi. Ripottele päälle korppujauhot. Laita uuniin 45-60 minuutiksi.

Kastike:
1 prk kermaviiliä
2 rkl timjamia, tuoreena
1 rkl sitruunamehua
2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
mustapippuria
Sekoita kaikki aineet keskenään ja tarjoa lihamurekkeen kanssa.

Suklaatorttu

Nyt ei kerkii leipomaan muffinssin muffinssia kun opinnäytteet ja pitkästä aikaa koulu muutenkin painaa päälle. Jottei ihan täysin tämä blogi silti kuolisi, tarjoilen suklaakakkua arkistojen kätköistä.



Taikina:
75 g kaakaojauhetta
3/4 tl ruokasoodaa
4 munaa
350 g sokeria (1 dl=88g)
1,8 dl auringonkukka- tahi muuta öljyä
200 g vehnäjauhoja(1 dl=65g)
0,5 tl leivinjauhetta

Kuorrutus:
150 g tummaa suklaata paloina
3 rkl maitoa
nonparelleja ja karssuja

Sekoita kaakaojauhe ja sooda. Vispilöi seos siivilän läpi 2 dl kiehuvaa vettä, jätä 20 minuutiksi jäähtymään. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele 23 X 30 X 4 cm vuoka tai rajaa leivinpaprulla uunipeltiä.
Vatkaa munat, sokeri ja öljy. Sekoita toisessa kipossa jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhot munaseokseen. Sekoita lopuksi soosiin vielä kaakaojauholiemi ja kaada koko roska vuokaan. Paista uunin keskitasossa 30-40 min. Varmista että reunat irtoaa vuoasta ja jätä kaveri jäähtymään.

Sulata suklaa maidon kanssa vesihauteessa ja kippaa kakun päälle. Koristele, anna jähmettyä sen aikaa ku maltat ja syö.

Amaretto-juustokakku


Yritin aiemmin korjata tästä merkinnästä vekkulia ajatusvirhettä, mutta vuodatus hukkas koko tekstin, ja samassa meni kommentitkin, ja lakkasi sitten koko vuodatus toimimasta Safari-selaimella. Ehdin kuitenkin lukea kommentit, ja voin tosiaan vilpittömästi suositella tämän kakun kokeilua niille, joita resepti rupesi kutkuttamaan.

75 g voita
15 digestivekeksiä
1 dl Amarettolikööriä
400 g mascarponea
2 dl kuohukermaa
160 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
Sulata voi ja murskaa keksit. Sekoita keskenään ja painele keskikokoisen voidellun irtopohjavuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita joukkoon mascarpone, tomusokeri ja vaniljasokeri. Kuumenna Amaretto ja liuota siihen liivatteet. Kaada täytteen joukkoon ja sekoita massa tasaiseksi. Kumoa täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin tai yön yli.
Koristeeksi laitoin keksimurskaa ja kuivattuja karpaloita, kun en muutakaan keksinyt.

Inspiraatio kakkuun tuli siis Pastanjauhantaa selaillessa, muokkailin vähän omaan makuuni ja tuli rehellisesti ihan älyttömän hyvää. Ja yllättävän kevyenkin oloista, pysty syömään aika isojakin siivuja.

Metsäpizza

Täällä vastaan kävellyt miehekkään oloinen pizzaresepti kuulosti niin hyvältä että oli pakko testata. Tuomio oli lähinnä "ihan hyvää". Nälkä lähtee yhellä slaissilla, eikä resepti sisällä ainuttakaan vihreää objektia, ja sehän se on pääasia.



Taas on valokuvissa jotain mikrotähteitä, pahoittelen epäedustavuutta.

3 dl vettä
5 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
2 rkl öljyä
suolaa
1 prk tomaattimurskaa
400 g jauhelihaa
200 g ylikypsää kinkkua
3-4 nyrkillistä suppilovahveroita, kuivattuna (käytin marinoituja kanttarelleja)
1 sipuli
2,5 dl kermaa
saksanpähkinöitä (jätin pois)
200 g juustoraastetta
mustapippuria
suolaa
öljyä, paistamiseen

Kippaa hiivat kädenlämpöiseen veteen ja lisäile tämän jälkeen jauhoja pienissä erissä aina välillä seosta vispaten. Kun sotkun koostomus on kutakuinkin puuron luokkaa niin sekaan kipataan öljyt ja suolat. Lisätään jauhoja ja veivataan niin kauan että taikinasta saa muotoiltua köntin jonka jälkeen astia peitellään ja taikina jätetään vajaaksi tunniksi kohoamaan.

Sillävälin valmistetaan sitten täyte:
Kuullotellaan sipulit reilussa öljyssä pannulla ja kipataan niiden päälle jauhelihat. Kun liha on terveellisen ruskeaa lisätään kyytiin kinkkuraaste, kerma sekä käsin karkeasti rouhitut kuivatut sienet. Mukaan heitetään vielä todella reilu annos mustapippuria sekä kohtalaisesti suolaa. Mössö sekoitetaan niin että kaikki ainekset ovat varmasti tasaisesti sekaisin. Annetaan muhia miedolla lämmöllä niin että turhat nesteet haihtuvat.

Kun pizzataikina on kohonnut voidaan se kaulia haluttuun muotoon. Pohja saa jäädä hieman normaalia paksummaksi, jokin pannupizzaa vastaava on melko ok. Kun pohja miellyttää silmää niin sille levitetään tomaattimurska jonka päälle puolestaan levitetään pannulla muhinut seos. Seoksen päälle voi murskata saksanpähkinän sydämiä mikäli niistä tykkää mutta mitenkään välttämättömiä ne eivät ole. Kun sotku on saatu levitettyä tasaisesti sen päälle ripotellaan sopiva kerros juustoraastetta ja isketään koko komeus uuniin 225'c asteeseen noin puoleksi tunniksi. Paistoaika ei ole mitenkään vakio joten sopiva kypsyys kannattaa todeta itse ihan silmämääräisesti.

Toscakakku


Jotenkin odotukset onnistumisen suhteen kokkailun puolessa välissä eivät olleet kovin korkealla, mutta varsin toimiva toscakakku siitä kuitenkin sitten tuli. Ei mitään valittamista.

Reseptin tarjosi Valio, oiskohan se ihan voipaketin kyljessä ollut.

2 munaa
1 œ dl sokeria
2 œ dl vehnäjauhoja
1 œ tl leivinjauhetta
œ dl maitoa
150 g voita, sulatettuna
50 g voita
70 g mantelilastuja
1 dl sokeria
œ dl kuohukermaa
1 rkl vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vehnäjauho-leivinjauhe-seos, maito ja voisula kevyesti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun, halkaisijaltaan 22 cm:n irtopohjavuokaan. Paista 200 asteessa 20 min. Kiehauta kuorrutteen aineet. Levitä kuorrutus puolikypsän pohjan päälle. Paista vielä 250 asteessa 10 min, kunnes pinta on kauniin vaalean ruskea.

Lehtitaikinakolmiot


Piti kiireessä kehitellä jotain syötävää, kun ei leipääkään löytynyt. Lehtitaikinaa sen sijaan oli, joten paistoin pari kolmiota.

Leikkaa tarvittava määrä lehtitaikinalevyjä kolmioiksi, voitele munalla ja nakkele päälle pellavansiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa 5-10 minuuttia. Anna jäähtyä, halkaise ja täytä. Oma jääkappi tarjosi väliin cheddar-sulatejuustoa, tomaattisiivuja ja basilikaa.

Ei ehkä ihan nälänpoistoruokaa, kolmiot kun ovat sellasia gramman painoisia hötöjä, mutta menis varmaan kivasti jonain kekkeriruokana tai pienen nälän poistajana.

Sitrusbrûlée


Helsingin sanomien ruokasivuilla tarjottiin pääsiäisherkuksi sitrusbrûléeta. Pitihän tota nyt bruleisiin innostuneena testata, mutta en kyllä vakuuttunut. Tekemiseen meni älyttömän kauan, mutta maku oli sellanen etten itse saanut syötyä edes kupillistani loppuun. Liian sitruksista mun makuuni, mutta taisi maistajista joku kuitenkin tykätäkin.

1 pieni sitruuna
1 limetti
2 dl kuohukermaa
1 dl täysmaitoa
4 isoa keltuaista
1 dl sokeria
4 rkl tummaa kidesokeria

Pese sitruuna ja lime huolellisesti. Raasta kuoret ja purista mehut. Mehua tarvitaan noin 1/2 dl.
Kuumenna kattilassa kerma, maito ja 1/2 dl sokeria. Sekoittele, jotta sokeri sulaa. Lisää joukkoon sekoittaen sitrusten kuoriraaste ja mehu. Ota liedeltä ja anna hetki viilentyä.
Vatkaa 1/2 dl sokeria ja keltuaiset kevyesti ja lisää seos lämpimään kerma-sitrusliemeen. Anna liemen maustua jääkaapissa vähintään parin tunnin ajan tai yön yli.
Siivilöi liemi ja kaada neljään pieneen uuninkestävään vuokaan. Kypsennä 95-asteisessa uunissa, kunnes seos on hyytynyt. Kypsyminen vie 1-2 tuntia vuokien koosta ja muodosta riippuen. Älä nosta lämpötilaa, sillä silloin seoksesta tulee rakeista.
Viilennä hyydykkeet jääkaapissa. Ripottele juuri ennen tarjoilua pinnalle kerros tummaa sokeria ja paahda sokeri rapeaksi joko pienellä polttimella tai kuuman uunin grillivastuksen alla. Tarjoa heti.

Uunilohi kermassa

Hups, en oo kirjottanut mitään kahteen kuukauteen. Oho. Oon kyl kokkaillu, ei oo vaan jaksanut jostain syystä bloggailla. Mut koitan nyt palailla linjoille. On tässä parin kuun aikana tarttunut kuitenkin kuviakin kortille, ja jos reseptitkin palaa takaisin mieleen, niin voin lisäillä takautuvasti vanhoja herkkuja.



Äiti opetti tekemään kalaa, ihan siitä fileroinnista alkaen. Tää on ollut vuosia yks mun ehdottomista lempiruuista, ja nyt osaan tehdä sitä itekin. Parasta.

puolet noin kilon kirjolohesta
voita
sitruunapippuria
tilliä
aromisuolaa
⅓ tuubillista tomaattipyreetä
1 prk ruokakermaa, 15 %

Tee veitsellä pisto kalan kiduksien taakse, ja tee viilto alareunasta selkärankaan. Käännä veitsi ja viillä selkärankaa myöten pyrstöön saakka. Leikkaa evä irti. Tee sama toiselle puolelle. Poista fileistä ruodot. Laita toinen file pakkaseen ja mausta toinen aromisuolalla, sitruunapippurilla ja tillillä ja iske nahkapuoli ylöspäin voideltuun vuokaan. Laita uuniin 200 asteeseen noin 10 minuutiksi. Tee sillä välin kastike. Vatkaa kermaa kevyesti ja lisää joukkoon tomaattipyree ja mausteet. Ota kala uunista, rulla nahka irti, lisää kastike ja iske takaisin uuniin noin 20 minuutiksi. Seuraa ettei liemi kuivu kokoon.

Käärmetorttu


Inspiroiduin tämän myötä tekemään käärmetorttua, kun en oo ikinä tainnut sellasta tehä. Sovelsin vähän ohjetta, elin Riinan kääretorttu meni näin:

4 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
mansikkahilloa
vadelmahilloa
2 dl kuohukermaa
kinuskikastiketta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe, ja lisää taikinaan varovasti puuhaarukalla. Kaada seos leivinpaperin päälle reunalliselle pellille. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa viitisen minuuttia.
Kumoa pohja varovasti sokeroidulle leivinpaperille. Jätä jäähtymään. Vatkaa kerma, ja lisää siihen oman maun mukaan kinuskikastiketta. Levitä jäähtyneelle pohjalle ensin hillot, sitten kermavaahto. Rullaa varovasti ja laita jääkaappiin siksi aikaa kuin maltat.

Mulla vähän kerkis pohja kärähtää uunissa kun pidin 6 minuuttia, mut eipä se makuun kerinnyt vaikuttaa. Ja Jukka otti niin hyvän kuvan et torttu näyttää syötävältä vaikka on tuossa tumman pinnan lisäksi pari päivää jääkaapissa lojunutta. Mut maku oli hyvä, ja sai testiryhmältä vahvan hyväksynnän. Mulle toi kermavaahto-mansikkayhdistelmä on vähän liian tavallinen, mut voisinpa vaikka seuraavaks lähteä testailemaan erilaisia kääretorttuja kun niitä näköjään tulee syötyäkin.

Kasvisgratiini


Tulipa tossa taannoin vietettyä kavereiden kanssa ruokailtaa. Jonkun perinteisen lihapötkön (siis joku marinoitu porsimon sisäfilee) kanssa syötiin kasvisgratiinia, joka oli multa aika repäsevää tämmösenä antikasvisihmisenä.

Muistasinkohan vielä ohjeen? Jotenkin näin se tapahtui, ja riitti siis lisukkeeksi neljälle-viidelle:

viitisen perunaa
nelisen porkkanaa
1 bataatti
noin 6 tuoretta herkkusientä
1-2 sipulia
purkki ruokakermaa
välimeren yrttiseosta
mustapippuria
juustoraastetta

Kuori ja pilko bataatti ja porkkana, lohko perunat. Keitä viitisen minuuttia. Silppua sipuli puolikkaiksi renkaiksi. Lapa kaikki kasvikset voideltuun vuokaan, kaada päälle kerma ja lisää mausteet. Sitten vielä päälle juustoraastetta, ja koko komeus uuniin. Lämpöä 225 ja aikaa noin 45 minuuttia. Puolet ajasta voi päällä pitää foliota niin ei kärvähdä liikaa.

Broiskukääröt


Tein broiskukääröjä samalla ohjeella kuin viimeksikin. Eipä tässä nyt mitään varsinaista syytä ole näiden uudelleen esittelemiseen, tuli vaan kuvattua niin laitanpa tännekin. Maku on edelleen järjettömän hyvää, eli melko varauksetta voisin suositella vaikka resepti omasta hatusta onkin.

tiistai 27. toukokuuta 2008

Crème caramel


Alennusmyynneistä tarttui mukaan "Ruokapöytien klassikot" -kirja, joka esitteli varsin herkullisen näköisen crème brûléen lisäksi "saman väärinpäin", eli crème caramelin. Ranskassa sama herkku kulkee myös nimellä crème renversée, eli kumottava vanukas. Ainekset ovat siis melko samat, mutta caramel kootaan päinvastoin: sokeria ei polteta jälkiruuan päälle, vaan se sulatetaan kulhojen pohjalle, jonka päälle tehdään vanukas, ja koko komeus kumotaan sitten lautaselle.

Mulle on tässä vielä tämmönen rakas lapsuusmuistokin yhdistyneenä. Oon koko pienen ikäni ollut varsin viehtynyt kaupan vanukkaisiin, siis ihan niihin parinkymmenen sentin jakki makupaloihin ja muihin. Mulla on teoria, että ne auttaa kaikkiin elämän vastoinkäymisiin, koska ootteko koskaan nähnyt ihmistä joka söis vanukasta ja itkis?
Mut joo, nyt menee vähän jo ohi aiheen, vaikka niistä vanukkaista ja lapsuusmuistoista voisinkin puhua vaikka koko päivän. Mut tarinan kannalta olennaista on se, että muistan joskus mummon luona syöneeni vähän erikoisempaa vanukasta, joka kaadettiin kupistaan lautaselle, ja vanukaskeon päälle sai siis purkin pohjasta tumman kastikkeen. Se oli ihan älyttömän hyvää, mutten sen jälkeen ole samaa herkkua enää mistään löytänyt. Nyt sit valkeni että se on ilmeisesti ollut jonkinlainen kaupan versio crème caramelista. Ja olin ennen reseptin testaamiseen ryhtymistä hirvittävän toiveikas, että nytkö saadaan takaisin se lapsuuden kuolematon makuelämys.

No, onnistuminen ei tällä kertaa ollut ihan täydellinen. Taisin antaa sokerin kuumentua muutaman sekuntin liikaa, koska siitä tuli tosi äkäsen makuinen. Veikkaan siis että se rupes jo vähän palamaan, kun oli niin kitkerää. Mutta tämän pohjustuksessa ilmi käyneen tunnelatauksen johdosta en nyt ihan tällä kokeilulla luovuta, sillä olen melko varma että vika oli ekalla kertaa vaan tekijässä.



4 annosta:

0,5 dl vettä
2 dl sokeria

4 dl maitoa
1 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
2 kananmunaa
4 keltuaista
1/2 dl sokeria

Kaada vesi ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan ja kiehauta sekoittamatta kunnes väri on vaaleanruskea, eli noin 3-4 minuuttia. Kaada kuuma seos välittömästi annosvuokien pohjalle.

Kiehauta maito ja kerma halkaistun vaniljatangon kanssa.

Vatkaa kevyesti kananmunat, keltuaiset ja sokeri. Lisää joukkoon kuuma maitoseos koko ajan vatkaten. Anna seoksen jäähtyä.

Poista vaniljatanko ja jaa seos vuokiin. Aseta vuoat pellille, johon kaadat vettä puoleen väliin kulhoja. Peitä kulhot foliolla ja kypsennä miedolla lämmöllä liedellä tai uunissa 150 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes vanukkaat ovat hyytyneet. (30 minuuttia ei kyllä riittänyt lähellekään, eli itse sanoisin ainakin 45 minuuttia.)

Jäähdyt vanukkaat vuoissaan. Kaada jäähtynyt vanukas lautaselle ja tarjoile.

Crème Brûlée


Sain Jukalta joululahjaks liekinheittimen. Oon nyt sit joulun jälkeen ihan tulessa yrittänyt opetella tekemään crème brûléeta. Eipä se kai ihan kauheen vaikeeta ole, mutta en oo vaan ikinä syönyt sellasta aikaisemmin, eli se tavoiteltava koostumus ei ole ihan niin tarkasti tiedossa. Tossa joku aika sitten käytiin ravintolassa syömässä ja söin ihan uteliaisuudesta jälkiruoaksi katalonialaisen paahtovanukkaan, mutta silläkin on jonkinlainen ero normaaliin crème brûléehen olevinaan. Crema catalanassa on ymmärtääkseni usein kanelia ja sitruunan sekä appelsiinin kuorta. Crema catalanaa ei myöskään tehdä vesihauteessa ja siinä käytetään kerman sijaan kerman ja maidon yhdistelmää (tosin niin käyttämissäni brûlée-resepteissäkin tehdään). Ja jos ihan tarkkoja vielä ollaan, molemmissa kerma pitäisi olla "heavy creamia", joka siis ymmärtääkseni on tuhtia kermaa jossa rasvaa on 36-40 %. Ite oon tehnyt ihan kuohukermasta, jossa rasvaa on 35%. Ei siis ehkä täysin oikeaoppisia brûleita mulla, ja jotkut ikiaikaiset ranskalaiset crème brûlée -jumalat varmaan pyörivät haudoissaan, mut ehkä vielä joskus ihan alkuperäistäkin kokeilen.
Kaikkien muiden hirvittävien virheiden lisäksi en ole käyttänyt aitoa vaniljaa, kun ei ole ollut sellaista saatavilla. Olen korvannut sitä niin vaniljasokerilla (tai jopa vanilliinisokerilla) kuin Amaretto-liköörilläkin, joka varsinkin tämmösen amatöörikokin mielestä sopi makuyhdistelmään. Munistakin on tullut vastaan erilaisia ohjeita; joissain käsketään käyttämään koko munat, toisissa käytetään pelkät keltuaiset, vieläpä tarkasti eroteltuna valkuaisista. Ja jollei näillä vielä saa riittävästi aikaan erilaisia kokeiluita, en oikein osaa päättää millä sokerilla haluan tehdä kuoren. Fariinisokeria ja ruokokidesokeria on kokeiltu, ja taivuin hieman jälkimmäisen puolelle. Silti kumpikaan ei ole vielä ollut ihan sitä mitä haluan. En saa kuoresta tasaisen reiätöntä, ja poltan sitä vähän turhan usein. Ihan tavallinen sokeri on vielä kokeilematta, sitäkin joissain ohjeissa kehotetaan käyttämään.

Mut siirrytäänpä pikkuhiljaa jo reseptiin. Tällä tein ensimmäiset kokeilut:

2 dl kuohukermaa
1,5 dl maitoa
1 vaniljatanko (jonka korvaamisesta lisää ylempänä)
5 munankeltuaista
5 rkl sokeria
fariinisokeria tai ruokokidesokeria

Kiehauta kattilassa kerma, maito ja halkaistu vaniljatanko. Anna seoksen jäähtyä hetki. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kevyesti kulhossa. Poista vaniljatanko kerma-maitoseoksesta ja sekoita seos keltuaisvaahdon joukkoon. Voit kaataa sen siivilän läpi, niin maidon päälle jäähtynyt kuori ei tule mukaan. Jaa seos vuokiin. (Omien vuokieni koko näkyy kuvissa alla. Määrä riittää viiteen tuon kokoiseen.) Laita jokaisen vuoan päälle alumiinifolio ja nosta vuoat syvälle pellille. Kaada pellille vettä vuokien puoleen väliin saakka. Kypsennä 150 asteessa uunin keskitasolla 45-55 minuuttia, kunnes massa on hyytynyt. Nosta vuoat vesihauteesta ja anna jäähtyä. Ripottele päälle kerros sokeria, ja paahda se nopeasti kuumassa uunissa tai polttimella. Laita vuoat vielä jääkaappiin jäähtymään, mikäli maltat.



Isi otti hyvin anonymiteetin säilyttävän kuvan.

Makkaravuoka



Ohje on vähän sovellettu taannoisesta Yhteishyväreseptistä.

paketti uunimakkaraa
500 g pakasteperunoita tai perunasipulisekoitusta
2 dl maitoa
200g sulatejuustoa tai juustoraastetta
1 tl suolaa
3 tl sinappia
välimeren yrttiseosta
mustapippuria
pari tomaattia
2 dl juustoraastetta

Levitä pakasteperunat voideltuun vuokaan. Kuumenna maito ja sulata joukkoon juusto. Mausta suolalla, sinapilla, yrteillä ja pippurilla ja kaada perunoiden päälle. Laita vartiksi uuniin 225 asteeseen. Viipaloi makkarat ja tomaatit. Asettele makkarat ja tomaatit perunoiden päälle ja ripottele päälle juustoraaste. Laita uuniin vielä 10-15 minuutiksi.

Glögikakku


Vieläks saa tammikuun lopussa esitellä jotain joulujuttuja?
Tein taas glögikakkua, samalla reseptillä kuin aiemminkin. Lopputulos oli edelleenkin oikein maukas. Nyt pysyi pohjakin kiinni kakussa, kun piparit oli kaupan versioita. Tossa kiilteessä tosin tuntui olevan vähän liikaa liivatetta, eli suosittelisin sitä vähentämään jos reseptiä koittaa.

Kalkkunasalaatti

Suorastaan repäisin eilen ja tein salaattia.



(Veettiin yks huone kämpästä studioksi niin saa taas vähän hienompia kuvia. Nää on taas Jukan ottamia.)

Salaateissa on pohjalla jäävuorisalaattia, roomansalaattia ja rucolaa. Päälle on puolitettu kourallinen kirsikkatomaatteja, kuutioitu siivullinen hunajameloonia sekä kurkkua. Päälle paistettu marinoituja kalkkunasuikaleita, mut kanahan passaa kyl ihan yhtä hyvin. (Kalkkuna oli vaan halvempaa).

Kastikkeenkin tein. Purkilliseen ranskankermaa sekoitetaan kourallinen hienonnettua fetajuustoa, ja oman maun mukaan ruohosipulia ja basilikaa. Voi antaa maustua kylmässä jollei ole hätähousu kuten allekirjoittanut.



Kaveriks vähän vastapaistettua patonkia, tuorejuustoa, halpaa viinii ja merirosvoelokuvaa.

Mantelikarkit


Joulupakettiin meni mantelikarkkejakin, joihin ohje on myös täältä.

100 g margariinia
2 dl sokeria
4 tl kaakaojauhetta
4 rkl vehnäjauhoja
0,5 dl siirappia
1 dl mantelirouhetta

Sekoita kattilassa kaikki aineet. Kiehauta muutaman minuutin ajan. Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille ja anna jäähtyä viileässä. Leikkaa paloiksi.

Puolukkatoffee


Näitäkin meni joulupakettiin.

Ohjeen nappasin tuolta.

2 dl kaurakermaa
3 dl sokeria
2 rkl margariinia
1 dl jäisiä puolukoita

Mittaa kattilaan sokeri, margariini ja kerma. Keittele noin 40 minuuttia eli kunnes kylmään veteen pudotettu pisara seosta menee kiinteäksi palloksi. Lisää ripotellen jäiset puolukat ja kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Laita kylmään kovettumaan. Leikkaa paloiksi.

Valmiita toffeita on ehkä fiksuinta säilyttää viileässä.

Piparit


Joululahjoihin meni pipareita ja tein ekaa kertaa ite taikinaakin.

1,5 dl siirappia
200 g sokeria
250 g voita
mausteseospussi, sisälsi kanelia, pomeranssinkuorta, inkivääriä, neilikkaa, maustepippuria ja muskottipähkinää yhteensä 15 g
2 munaa
3 tl soodaa
0,5 kg vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi, voi, sokeri ja kaikki mausteet. Lisää jäähtyneeseen seokseen munat yksitellen, sitten sooda-vehnäjauhoseos.
Anna taikinan kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään. Kaaviloi taikina mahdollisimman ohueksi, painele piparimuoteilla kuvioita ja paista 200 asteessa 5-8 minuuttia. Koristele.



Ite en omista piparimuotteja, tai ne pari mitä on on jotain typeriä norsun muotosia pikkumuotteja. Eli leikkelin veitsellä eri kokoisia lumihiutaleita ja piparminttutikkujuttuja. Pari pikkutähteä otin muoteilla. Sit koristelutöhnä valkuaisesta ja isosta kasasta tomusokeria, ja sekaan pikkusen karkkiväriä.

Lihapullat


Miten on mahollista ettei täällä vieläkään ole mun lihapullareseptiä? Varmaan kun en oo koskaan saanut niistä hyvää kuvaa. Kuten en nytkään, kun tajusin taas melkosella viiveellä että kuvankin tarttis. Mut maku on aina loistava vaikkei kuvat oiskaan.

Resepti on tosi simppeli ja varmaan monien käyttämä.

1 dl korppujauhoja
1 pussi sipulikeittoa
1 kermaviili
400 g jauhelihaa
1 kananmuna

Korppujauhot ja sipulikeitto laitetaan hetkeksi kulhoon turpoamaan kermaviilin kanssa. Sitten sekaan jauheliha ja munaa, ja taikina palloiksi. 225 astetta ja 14 minuuttia, ja ite teen aina ritilällä että palloista tulee tasasen rapeita eikä pohjasta palaneita.

Lihapasteijat


Tein samaan syssyyn rahkapitkon kanssa kasan jauhelihapasteijoita. Hellapoliisilla oli vanhassa blogissaan joku ohje mistä idea lähti, mutta nyt sitä ei enää löydy. Harmi, ei oikein muistu resepti mieleen enää kun en muista mistä sitä lähti muokkaamaan, ja nämä oli kuitenkin ihan hyviä, vaikka puolet olivatkin tosi rumia kun taikina tarttui pöytään.

Taikina taisi olla kaupan. Se kaulittiin ensin vähän ohuemmaksi, ja suorakulmion keskelle tein viiltoja, jotka alkuperäisessä ohjeessa oli näppärästi pyöritelty trissalla. Täytteeseen sekoitin jauhelihaa, mahdollisesti sipuliakin, pari cheddar-sulatejuuston palaa ja jotain tuorejuustoa. Mahdollisesti jotain muutakin, ei enää muista. Sitten pyöräytetään taikina rullaksi ja leikataan sopivan kokoisiksi paloiksi. Palat pellille, voidellaan munalla, ja uunin lämmöt ja ajat otin alkuperäisestä ohjeesta, missä se ikinä tänä päivänä onkaan.

Vois tehdä uudestaankin, kai sitä tälläkin ohjeella alkuun ainakin pääsee.

Rahka-vadelmapitko

Tähän pullaan liittyy astetta hassumpi anekdootti. Tuli tossa taannoin piipahtamaan vähän silmäätekeviä vieraita, joille piti leipoa. Tiesin etukäteen jutusta ehkä puolet, ja olin varautunut tekemällä vähän pullaa ja lihapiirakoita, jotka jonkun Murphyn lain mukaan tuntui menevän kaikki aivan käsille. Hieman yllätykseksi opiskelijakämppäämme tuli pienehkö katras eturivin suomalaisia näyttelijöitä ja muuta ryhmää, mukaanlukien allekirjoittaneen ehdoton lempparinäyttelijä, ja yritin epätoivoisesti olla vieraanvarainen viisi minuuttia heräämiseni jälkeen, kesken aamupalani ja tarjota toisella kädellä kahvia, toisella pakata tavaroitani että ehdin kouluun.



Murheenkryynipitko. Tehtyäni taikinan totesin että se ei nyt sitten vai rupea kohoamaan. Pohdin hetken asiaa ja päätin aloittaa alusta, jos neste vaikka oli väärän lämpöistä hiivalle. Piti tehdä puolikas taikina mutta niinkuin aina ennenkin, se unohtui jossain vaiheessa, ja oli pakko tehdä kaikki tuplana. Taisi joku aine loppua vielä keskenkin ja pakottaa käymään kaupassa. Joku siinä kohoamisessa vieläkin oli, ja tuli aika matala pitko. Ihan tavallinen pullataikina, en tajua missä oli vika.

Ja itse ehdin maistaa koko pitkoa vasta sitten kun sitä oli vieraille tarjottu. Kivi vierähti sydämeltä kun maku oli sittenkin kaikesta huolimatta ihan toimiva, eikä se edes ollut kivikovaa niin kuin olisi saattanut odottaa kun ei se kohoamaan suostunut.

Ohje on siis Herkkukirpulta, kiitokset vaan. Kopioin sen tähänkin vielä, mutta käykää toki katsomassa alkuperäinen sivu, siellä on havainnollistavat kuvatkin:

3 pitkoa:

5 dl maitoa
50g hiivaa
2 kananmunaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
13-15 dl vehnäjauhoja
200g margariinia tai voita

täyte:
1,5-2 prk Vadelmamarmeladia (paistonkestävää)
250g maitorahkaa
2 kananmunaa
2 dl sokeria
3 tl vanilliinisokeria

Taikinan valmistus:
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva maitoon.
2. Sekoita maidon joukkoon myös kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma. (Sekoita puuhaarukalla!)
3. Lisää taikinaan vehnäjauhoja vähitellen ja alusta taikinaa tarvittaessa...sitten lisäät sulan rasvan ja voit lisätä myös vehnäjauhoja jos taikina jää kovin löysäksi. Jatka alustamista niin kauan että taikina irtoaa käsistäsi ja kulhon reunoista.
5. Peitä kulho leivinliinalla ja jätä se kohoamaan lämpimään paikkaan n. 20-30min.
6. Jaa taikina kolmeksi palloksi jotka kaulit levyiksi.
7. Levitä keskelle levyjä vadelmamarmeladia ja hapsuta kolmannes taikinan leveydestä isoiksi hapsuiksi molemmista reunoista.
8. Valmista rahkaseos: sekoita sokerit, kananmuna ja rahka. Lisää sitä riittävästi marmeladin päälle.
9. Käännä hapsut viistosti täytteen päälle, vuorotellen molemmilta puolilta. Jätä pitko kohoamaan.
10. Voitele pitko munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista 200 asteessa toiseksi alimmalla tasolla n. 10 - 15 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.

Pastaa lohikastikkeella

Kas näin sitä blogia laiminlyödään. Kuukausi kirjottamatta vailla mitään järkevää syytä.



Mut esitellään näin alkulämmittelyksi yksi taannoin kokattu epäonnistuminen. Päätin kokeilla itse tehdä pastaa. Ohjeen nappasin kirjasta joka on ytimekkäästi nimetty "Pasta".

Pasta:
6-61/2 dl vehnäjauhoja, mieluiten leivontavehnäjauhoja
4 munaa
1 tl suolaa
4 rkl (oliivi)öljyä
(vettä)

Kaada jauhot keoksi leivontapöydälle. Ota niistä talteen noin 1/2 dl. Tee jauhojen keskelle syvennys.
Vatkaa munat, suola ja öljy. Lisää hieman jauhoja. Kaada munaseos jauhosyvennykseen.
Kokoa jauhoja käsin munaseoksen päälle. Sekoita jauhot ja munaseos vähitellen käsin taikinaksi. Jos taikina on liian kovaa, voi siihen lisätä hieman vettä.
Vaivaa taikinaa kunnes se on kiinteää ja joustavaa. Se kestää vähintään 10 minuuttia. Kiedo taikina folioon ja anna sen levätä viileässä 30-60 minuuttia.
Jaa taikina kahteen yhtä suureen osaan. Kaaviloi taikinat erikseen todella ohuiksi levyiksi jauhotetulla pöydällä. Levy saa olla korkeintaan 1 1/2 mm paksu.
Kuivata kaaviloituja levyjä pyyheliinan päällä noin 30 minuuttia. Muotoile taikinasta nuudeleita tai lasagnelevyjä.
Jos teet nuudeleita, kääri jokainen taikinalevy löyhäksi rullaksi. Leikkaa rullat poikittain 1 1/2 cm leveiksi nauhoiksi. Käytä hyvin terävää veistä. Avaa nauharullat heti, etteivät nauhat tartu yhteen. Levitä nauhat pyyhkeiden päälle. Kuivata niiden pinta. Keitä nuudelit kevyesti suolatussa vedessä.
Jos teet lasagnelevyjä, leikkaa levyt suorakaiteen muotoisiksi, noin 7 X 14 cm paloiksi. Kuivata ilmavasti. Keitä levyjä runsaasti suolatussa vedessä 3-4 minuuttia ennen kuin asetat ne kerroksittain vuokaan muiden aineiden kanssa.

Savulohikastike:
n. 280 g nauhapastaa
150 g savulohta paloina
200 g kuorittuja katkarapuja
4 tomaattia
2 valkosipulinkynttä
1/2 rkl öljyä
2 dl ranskankermaa
2 rkl silputtua tilliä
suolaa, pippuria

Keitä pasta. Kuutioi lohi noin sentin kokoisiksi kuutioiksi. Sulata katkaravut. Kasta tomaatit kiehuvaan veteen. Kuori ja kuutioi tomaatit. Kuori ja hienonna valkosipuli.
Lämmitä öljy pannussa. Kypsennä lohta, tomaatteja ja valkosipulia hetki. Sekoita ranskankerma joukkoon. Lisää katkaravut ja tilli. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa pastan kanssa.

No joo. Pasta. Täytyy sanoa että se 1 1/2 mm on vahvasti liioteltua. Yritin tehdä pastasta mahdollisimman ohutta, mutta silti se oli niin paksua ettei se kypsynyt vaikka sitä keitti ikuisuuden. Eikä se kyllä muutenkaan ollut järin hyvää. Tein tavallisista vehnäjauhoista, kun idea syntyi taas niin spontaanisti. Onko ite tehty pasta niin hyvää että sitä kannattaisi vielä kokeilla?

Ja tuo kastike sitten. Mulla se oli lähinnä katkarapupasta, laitoin sinne vain hyvin vähän jämälohta. Maustoin aivan liikaa. Heittelin taas tarpeettoman määrän rosepippuria sekaan, ja tillin määräkin meni vähän ällöttävän puolelle, kn se oli kuivattuakin vielä.

Ruoka kyllä haisi ihan Viking Linen seisovalle pöydälle, mikä oli varsin lupaavaa, mut maku oli sellanen että syömättä sitä taas jäi.

Synttärilahjoja

Synttärinä tuli lahjojakin.
Lapsi sai vanhemmiltaan lahjaksi silikonit.



Ja jos se ei vielä riitä, niin poikaystävältäkin tuli silikonia!



Äiti oli lisäksi tehnyt essun.



Kyllä, siinä On vekkihelma ja kaulukset. Mut koska jos essu ei oo hieno, sitä ei ikinä laita päälle. Ja mun jos jonkun pitäisi käyttää essua, koska leivon aina ihan surutta joku kauluspaita päällä.
Niinkun kuvastakin vähän näkyy, essu pääsi jo sisäänajoon ja on kuvassa jo aivan täynnä jauhoja ja muuta muhua. Tuli siis tarpeeseen. Ja on se vaan hienokin!

Essun kaveriksi äiti oli ommellut kieli poskessa hatunkin. Tietää pojat sitten aina kotona varoa kun tuon vetäsee päähän.



Hienoi lahjoi, kiitosh!

Synttärikakkuja

Oli synttäritkin tossa, niin kuin nokkelimmat iän muuttumisesta saattoivatkin oivaltaa. Tein töihin tällä ohjeella banskukakun, kun logistiset ongelmat ei antanut myöten viedä mitään täyskäriä tai hyydykettä. Ei tullut kyllä yhtään niin hyvää kuin viimeks, sori vaan työkaverit.

Kotiin tein tällä ohjeella kakun, ja tuli ihan älyttömän hyvää! Voisin ehkä väittää parhaaks leipomukseks mitä oon tehnyt, juustosarvibravuurin ohella. Suosittelen kyllä kokeilemaan.





Pohja maistuu vähän kuin paksulta pehmeältä kaurakeksiltä, täyte on pehmeää ja aavistuksen sitruunaista, ja mustaherukkakiille tuo just hyvän kirsikan kakun päälle. Koristeet on taas valkosuklaata.

Lihapiirakka





Tällainen piirakka syntyy seuraavasti:

2 isoa lehtitaikinalevyä (eli 1 paketti)
400 g jauhelihaa
mustapippuria
paprikajauhetta
1-2 sipulia
1 1/2 dl riisiä
2-4 munaa

Ota taikinalevyt etukäteen sulamaan. Ruskista jauheliha ja kuullota sipulit. Mausta jauheliha haluamallasi tavalla, esim mustapippurilla ja paprikajauheella. Keitä ja kuutioi munat. Keitä riisi.
Kauli toista taikinalevyä hieman suuremmaksi. Sekoita jauheliha, sipulit, munat ja riisi keskenään, ja iske täyte taikinalevylle. Jätä sentti tyhjää reunoihin. Kauli toinen taikinalevy hieman pienemmäksi ja laita se täytteiden päälle. Painele haarukalla reunat yhteen. Voitele pinta munalla ja pistele siihen haarukalla reikiä.
Paista alatasolla 200 asteessa noin 3o minuuttia.

Riinan sushikoulu

Käytiin vanhempien kanssa tuolla paikallisessa china townissa, josta tarttui perinteiseen kiinalaiseen henkeen (heh) sushitarpeita. Norilevyissä ei päiväys liiemmin antanut myöten, joten sitä sushien pyörittelyä oli sitten lähdettävä kokeilemaan melkeinpä saman tien.

Ja minähän siis olen tätä ennen vain kerran syönyt sushia, kaverin tekemänä. Sillon se oli ihan hyvää, nyt täytyi todeta että oon niin pottumuusityttöjä ettei toi merilevään kääritty riisipuuro nyt niin hyvää ole. Lähinnä se levä rupesi nakertamaan, kun se tarttuu kitalakeen eikä nyt ole mitään maailman häikäisevimmän makuistakaan. Tulipa kuitenkin tätä operaatiota varten seulottua lukuisista eri lähteistä ohjeita erilaisten sushien tekoon, ja kasasin ne nyt tähän yhteen, eli olkaa hyvät, Riinan sushi for dummies:

Sushi voidaan määritellä ruoaksi, joka sisältää riisiä ja jonka valmistuksessa on käytetty riisi- tai sushietikkaa.



(Tässä kaikki illan erilaiset sushit. Kuvassa takana nigiri sushit kylmäsavulohella, toisessa norilevyä ympärillä, toisessa päällä sitruunaa, edessä munakasrullaa eli tamagoyakia sisältävä nigiri, ja kolme erilaista makia: täytteinä kurkkua, porkkanaa, avocadoa, lohta ja tamagoyakia.)

Sumeshi eli sushiriisi



3 dl puuroriisiä, sushiriisiä tai mitä tahansa paitsi uncle ben'siä
vettä
2 rkl väkiviinaetikkaa tai 5 rkl riisiviinaetikkaa
(1 rkl Mirin-viiniä)
2 tl sokeria
1 tl merisuolaa

Keitä ensin riisi. Huuhtele riisiä huolellisesti kylmällä vedellä kunnes huuhteluvesi on täysin kirjasta. Voit puristella sitä samalla käsin. Huuhteleminen poistaa riisistä ikävän maun. Valuta riisi siivilässä. Jos sinulla on paljon ylimääräistä aikaa, joku ohje käskee tehdä tätä jopa tunnin ajan.
Kaada sittenriittävän suureen ja syvään kattilaan vettä niin, että sitä on kolme senttiä riisin yläpuolella (varo kaatamasta liikaa vettä, ettei riisistä tule vetistä!) ja litistä riisin pinta. Keitä riisiä kuumimmalla lämpötilalla kannen alla, kunnes se kiehuu, minkä jälkeen hiljennä levyä. Kun veden korkeus on laskenut riisin pinnan alapuolelle, käännä levy 1 tai 2:lle. Anna riisin kypsyä hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia. Älä sekoita riisiä keittämisen aikana, äläkä avaa kantta varsinkaan sen jälkeen kun lämpöä on pienennetty, sillä kannen availu keskeyttää höyrystymisen. Anna riisin jäähtyä sitten 10-15 minuuttia liinalla peitettynä.
Sillä välin sekoita etikkaan (Mirin-viini), suola ja sokeri huolellisesti niin että sekä suola että sokeri on liuennut. Jos käytät muuta kuin riisietikkaa, lisää vettä sen verran että happamuus vähenee. Maista: sokerin tulisi maustaa etikkaa hieman makeaksi.
Laita valmis riisi tasaiselle isolle astialle tai kulhon (ei metallisen) reunoille. Japanilaiset käyttävät hangiria, matalaa puukulhoa. Pirskottele etikka riisiin pikku hiljaa niin että riisi maustuu kauttaaltaan, ja kääntele riisiä samalla puukauhalla. Kaikkea etikkaa ei ole pakko käyttää. Jäähdytä riisiä samalla viuhkalla leyhytellen. Tämä auttaa riisin saamiseen kiiltäväksi.
Jos et käytä riisiä heti, peitä se liinalla.

Nigiri zushi
Nigirit ovat riisipalloja joiden päällä on esim siivu kalaa tai munakasta.



Sumeshia eli sushiriisiä
Kylmäsavustettuja lohiviipaleita TAI
graavilohta viipaleina / graavisiikaa viipaleina / jotain tuoretta suolaisen veden kalaa
TAI jotain muuta, esim äyriäisiä tai munakasta
wasabi, japanilainen piparjuuritahna (ei ole välttämätön, mutta poistaa sushin "kalamaisuutta" ja antaa hieman tulisuutta)

Leikkaa kalat tai munakas sopivan kokoisiksi viipaleiksi.
Kokoa sushit: laita kämmenpohjalle pala kelmua. Aseta siihen viipale kalaa, johon sipaistaan HYVIN VÄHÄN (maista wasabia niin uskot) wasabia ja päälle ruokalusikallinen riisiä. Jos riisi tarttuu sormiin, voit kastella käsiä hieman kylmällä vedellä, johon voit sekoittaa pari pisaraa etikkaa. Kierrä kelmu tiukasti kiinni, avaa käärö ja aseta pyöreäksi muotoiltu sushi tarjoiluastiaan. Halutessasi voit kietoa nigirin ympärille viipaleen norilevyä ja päälle siivun sitruunaa. (Sitruuna tuskin on mikään alkuperäinen japanilainen ajatus, mutta musta vaan hirveen kiva lisä).

Tamagoyaki eli munakasrulla

japanilainen makea munakas valmistetaan neljässä erässä ja munakkaat kääritään toistensa sisään paksuksi rullaksi.


5 munaa
2 rkl sokeria
japanilaista soijaa
öljyä paistamiseen

Riko kananmunien rakenne rikki ja lisää sokeri ja hieman soijaa. Kuumenna öljyä pannulla (yleensä käytetään neliön muotoista pannua, mutta harvalta sellaista löytyy), pyyhi ylimääräinen öljy pois talouspaperilla ja vähennä lämpöä. Kaada noin neljäsosa seosta pannulle, niin että pannulla on kauttaaltaan ohut kerros seosta. Hyydytä puolivalmiiksi, hieman pehmeäksi ja rullaa varovasti pannun reunalle.
Lisää tarpeen mukaan öljyä ja pyyhi. Kaada seuraava osa seosta pannulle ja anna hyytyä. Rullaa ensimmäinen munakas jälkimmäisen sisään ja siirrä paistinpannun reunalle. Jatka kunnes koko taikina on käytetty.



Muotoile munakas pyöreäksi tai kulmikkaaksi leivinpaperin avulla ja jäähdytä. Leikkaa viipaleiksi ja käytä sellaisenaan, tai sushin täytteenä. Voit koristella munakkaan seesaminsiemenillä.



Norimaki
Merilevälevyyn eli noriin kääritty riisirulla, joka leikataan suupaloiksi. Sunoko, eli bambumatto auttaa kokoamisessa.



Sushiriisiä
Norilevyjä
(Wasabia)

Täytevaihtoehtoja:
Kuorittu kurkku
Puoliksi keitetty porkkana/raaka porkkana
Avocado
Sienet (jos käytät kuivattuja, liota niitä 20 minuuttia vedessä)
Savulohifilee
Munakasta
Tonnikala öljyssä
Säilöttyä aasialaista retikkaa eli daikonia
Kuivattua kurpitsaa eli kampoyta
Säilöttyä inkivääriä
Seesaminsiemeniä



Valitse täytteitä yhdestä kolmeen.

Valmista ensin täytteet. Leikkaa täytteistä kynän mallisia suikaleita, jotka ovat norilevyn mittaisia.
Suikaloi porkkanat. Yritä tehdä suikaleista läpileikkaukseltaan kolmiomaisia. Pistä porkkanat, 1 rkl sokeria ja 1 rkl riisiviinietikkaa kattilaan. Kun vesi kiehuu, anna porkkanoiden olla vielä 1-2 minuuttia.
(Voit paahtaa norilevyä ensin avotulella saadaksesi pähkinäisen maun esiin). Laita norilevy bambumatolle kiiltävä puoli alaspäin ja levitä päälle mahdollisimman ohut kerros riisiä. Voit jättää yläreunaan pari senttiä noria ilman riisiä. Tee alareunaan pitkän sivun suuntainen vako riisin keskelle. Sipaise siihen halutessasi wasabia ja täytä se valitsemillasi täytteillä. Rullaa matto hitaasti taittamalla sitä ensin reunasta. Oikean otteen löydyttyä matto rullautuu lähes itsekseen. Muotoile valmis rulla pyöreäksi tai neliskulmaiseksi. Saatat joutua painamaan rullaa varovasti. Jos teet useita rullia, laita valmiit heti jääkaappiin.
Leikkaa terävällä veitsellä rullan päistä siivut. Voit huuhdella veistä kylmässä vedessä välillä. Leikkaa rulla sitten kahtia, ja molemmat puoliskot kolmeen osaan.

Sushituutit

Noria
Riisiä
wasabia
täytteitä

Leikkaa norilevy neljään osaan. Tee levylle riisivana joka kulkee vinottain levyn päällä. Levitä wasabia riisivanan viereen. Laita päälle valitsemiasi täytteitä. Kääri nori tuutiksi siten että täytteet jää hieman näkyviin.

Tarjoa lisänä vähäsuolaista japanilaista soijakastiketta (kiinalainen on liian tummaa, mutta sitä voi käyttää hätätapauksessa jos sitä laimentaa vedellä) johon susheja dipataan kevyesti. Kannattaa välttää liikaa dippaamista ettei soijan maku peitä sushin makua, vaan korostaisi sitä. Lisäksi voit tarjota garia eli säilöttyä inkivääriä, joka puhdistaa suun eri makujen välillä. Sushi syödään puikoilla tai sormin. Sushi tulisi laittaa suuhun niin, että päällä oleva aine koskettaa kieltä ensimmäisenä.
Sushin kanssa juodaan vihreää teetä tai sakea, joka juodaan lämpimänä ennen ateriaa. Makea valkoviinikin sopii juomaksi.